Özel Atagöz Tıp Merkezi
  1. Türkçe
İletişim
Özel Atagöz Tıp Merkezi

Sarı Nokta Hastalığı

Sarı Nokta Hastalığı

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu (Sarı Nokta Hastalığı-SNH)

Makula (sarı nokta) gözün keskin ve merkezi görüşten sorumlu özel bir bölgesidir. Gözün tam arka, merkezi bölgesinde yer alır; araba sürerken veya okurken gereken keskin görmeyi sağlar. Ancak, 50 yaş üstünde iseniz sarı nokta hastalığı (SNH) görme yeteneğinizi etkileyebilir. İleri yaştakilerde geri dönüşümsüz yasal körlüğün ana sebebidir. Sigara içenlerde daha sık ve ağırdır.

Sarı Nokta Hastalığı Tipleri

  • Kuru SNH: Hastalığın ilk evresidir. Yavaş şekilde merkezi görmenin bozulması ile başlar. Zamanla iki gözü de etkiler ve bir gözde diğerine göre daha hızlı ilerler ve ne yazık ki iki gözde de merkezi görme bozulur.
  • Yaş SNH: Kuru SNH dan gelişir ve sarı noktada anormal damar yapılarının oluşması ile karakterizedir. Bu anormal damar yapıları sıvı ve kan sızdırır. Tedavi edilmezlerse bu sıvı ve kan görmeyi önemli ölçüde azaltan nedbe dokusu oluştururlar. Tedavi edilirlerse tekrardan kuru tip SNH’a dönüştürüle bilinir.

Ne zaman bir doktor görmeli?

Kuru SNH yavaş ilerler. Hastalık erken tanındığında vitamin takviyesi ve koyu yeşil lifli sebzelerin diyete eklenmesiyle hastalığa bağlı görme kaybı yavaşlatılabilir. Bu nedenle düzenli göz muayenesi önemlidir.

Belirli mesafeden insanları net göremiyorsanız, karanlıktan aydınlığa geçişte problem yaşıyorsanız veya okumak için normaldekinden daha fazla ışığa ihtiyaç duyuyorsanız bir göz doktoruna gözükünüz.

Yaş SNH sarı noktaya daha çabuk hasar verir. Yine, görme keskinliğinizde dikkati çeken bir değişiklik olursa, özellikle bulanıklık ve şekil bozukluğu hızlıca göz doktoruna başvurunuz. Yaş tip SNH tanısını kesin aldıktan sonra bu konuda deneyimli göz doktoru ile temasa geçip hızlıca tedavi planı yapmak gerekmektedir.

Sarı Nokta Hastalığı Testleri

  • Tam teşekküllü göz muayenesi: Göz bebeğinin büyütülerek yapıldığı ve hasarlı retina dokusunun görüldüğü muayeneyi de kapsar.
  • Uzak Görme Keskinliğinin Ölçümü: Gözlerinizin teker teker kapatılarak uzaktaki hedefleri ne kadar görüp görmediğinize bakılır ve not edilir.
  • Amsler Grid: Yatay ve dikey çizgilerin olduğu bir tabloya bakılır. SNH olanlar bu çizgilerde boşluk-eğilme-bükülme veya ortasında siyah nokta görürler.
  • Optik Koherens Tomografi (OCT): Girişimsel olmayan bu prosedür çok hafif ışık kullanılarak göz arkasında görme tabakasından kesitler alıp 3 boyutlu görüntüler oluşturur. Doktorunuz bunlara bakarak hastalığın gidişatı hakkında bilgi sahibi olur ve enjeksiyona ihtiyacınız olup olmadığına karar verir.
  • Floreseyn Anjiografi (FA): Bu yöntem ile doktorunuz retina kan damarlarındaki yapısal ve işlevsel değişiklikleri görür. Bu testi yaparken dirsek ön tarafınızdaki toplar damardan opak madde verilir ve daha sonra retina damarlarına ulaştığında fotoğrafları çekilir.

Kuru SNH Tedavisi

AREDS2 Vitamin, Multivitamin ve Koyu Yeşil Lifli Sebzeler- Çalışmalar göstermiştir ki yüksek konsantrasyonda ilgili vitaminler ve çinko yaş tip SNH riskini %25 oranında azaltmaktadır. Vitaminler, kuru tip SNH için tek tedavi yoludur. Ek olarak, her gün pişmiş veya çiğ koyu yeşil lifli sebzeler yenmesi önerilir. Eğer sigara kullanıyorsanız hemen bırakın.

Yaş SNH Tedavileri

Anti-VEGF Enjeksiyonları- Gözün içine ameliyathane koşullarında yapılan bu enjeksiyonlar vasküler endotelial büyüme faktörünü (VEGF) bloke ederek yaş SNH’da oluşan ciddi görme kaybından korur ve çoğu hastada görme artışı da gerçekleşir. Eğer doktorunuz bu enjeksiyonları önerirse ilk başta her ay yapılan bu enjeksiyonlar sonrasında araları açılır ve sıklığı azaltılır. Bu şekilde yeni damar oluşumlarının engellenmesi görme keskinliğinin korunmasına yardımcı olacaktır.

Güncelleme Tarihi: 11.08.2023
Kurumsal
Editör
Özel Atagöz Tıp Merkezi
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
İletişim ve Bilgi Formu
Göz Hastalıkları ve Kulak Burun Boğaz ile ilgili soru ve danışma formu.

* Tüm form alanlarını lütfen eksiksiz doldurunuz. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Kurumsal Kurumsalİletişim İletişim Whatsapp
KurumsalÖzel Atagöz Tıp Merkezi
+90232 435 3535
+90232 446 1516
+90555 860 8215
Web sitemizin kalitesini artırmak ve istatistikler oluşturmak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Devam etmeniz halinde çerez kullanımına izin verdiğinizi kabul edeceğiz.
Kapat