Klinikte kuru göz tespitinde en sık kullanılan Schirmer Testi’dir. Bu test için ince bir filtre kağıdı kullanılır. Kağıt alt göz kapağının dış kısmına yerleştirilir ve 5 dakika orada bırakılır. Sürenin sonunda kağıt alınır ve üzerindeki ıslanmanın miktarı ölçülür. Kağıttaki ıslanma miktarı 10 mm’den fazla ise gözyaşı üretim miktarı normal olarak değerlendirilir. Eğer 5 mm’den az ise bu kuru göz lehine bir bulgudur
Kuru göz tespitinde ve kalitesinde sıkça kullanılan bir yöntem de gözyaşı filmi kırılma zamanı (BUT) ölçümüdür. Bir kişi gözünü kırpmadan açık tutarsa kornea üzerindeki gözyaşı filminin bütünlüğü bir süre sonra bozulur ve bazı noktalardan kırılır. Bu test sırasında fluorescein isimli bir maddeden bir damla göze uygulanır.
Hastadan önce gözünü arka arkaya birkaç kez kırpması istenir ve sonrasında ise hiç kırpmaması söylenir. Bu sırada biyomikroskop altında gözyaşı film tabakası değerlendirilir. Göz yaşındaki kırılma süresi 10 saniyeden kısa ise bu bulguda kuru göz lehinedir ve göz yaşının kalitesinde bozulma olduğunu gösterir.