Diyabetik Retinopati (DR), kan şeker düzeyi yüksek olanlarda retinaya ait problemlerdir. Eğer kan şeker düzeyi sürekli yüksek seyrederse gözdeki kan damarları zarar görür, anormal damarlar oluşur, nedbe dokusu oluşmaya başlar, tüm bunlar da retinanıza ve görmenize zarar verir. Bu durum diyabetik retinopati olarak adlandırılır. Körlüğün önde gelen sebeplerindendir.
İki formu vardır:
Başta belirti olmayabilir ya da çok hafiftir. Hastalık ilerledikçe diyabetik retinopati belirtileri şunlardır;
Diyabet hastalığından korunma veya hastalığın iyi kontrolü retinopatiden korunmanın en iyi yoludur. Diyabetiniz varsa; düzenli göz muayenesi, kan şekerinin kontrolü ve kan basıncının (kol tansiyonu) kontrolü hastalıktan korunmada önemlidir.
Tam teşekküllü göz muayenesi: Göz bebeğinin büyütülerek bakıldığı göz muayenesini kapsar. Gerekli görüldüğünde ilave testler ile tanı desteklenir.
Floresyn Anjiografi: Retina kan damarlarının yapı ve fonksiyonu hakkında bilgi verir. Dirsek ön yüzünden damara opak madde verilerek ve sonrasında retina damarlarına ulaşan maddenin görüntüleri alınır.
İndosiyanin Yeşili Anjiografi: Retina altındaki koroid tabakasındaki kan sirkülasyonunu gösteren özel bir boya ve kameranın kullanıldığı anjiografidir.
Optik Koherens Tomografi (OCT): Retinanın yan kesitlerini gösteren bir görüntüleme yöntemidir. Retinadaki ödemin gösterilmesinde önemlidir.
Ultrason görüntüleme: Yüksek frekans ses kullanılarak göz arka yapılarının değerlendirilmesini sağlayan güvenli bir yöntemdir.
Fotokoagülasyon da denilen bu yöntem ile kan damarlarında oluşan sızıntı durdurulmaya çalışılır.
Panretinal fotakoagülasyon da denilen bu yöntem ile hasar görmüş retina tabakası tahrip edilerek yeni damar oluşumları ve buna bağlı nedbe dokusu ve görme kaybı engellenmeye çalışılır. Çok ilerlememiş hastalığı olanlarda lazer tedavileri daha çok işe yarar. Lazer işlemleri ayaktan yapılan ve genel anesteziye ihtiyaç duyulmayan işlemlerdir.
Hastalığın belli aşamalarında göz içine direkt enjekte edilen ilaçları kapsar.
Çok ağır vakalarda ihtiyaç duyulur. Çok küçük kesilerle göz içine girilerek kanamalar, anormal damar ve nedbe dokuları uzaklaştırılır; göz içine lazer ve ilaç uygulamaları yapılır.