Kişinin beyninde ve kulağında rahatsız edici seslerin algılanmasıdır. Çeşitli durumlardan kaynaklanabilir; dış kulak yolundaki kirler ve kulak zarına değen kıl gibi yabancı maddeler, kulak zarı delinmeleri, kulak iltihapları görülmekle birlikte daha çok iç kulak kaynaklı sebeplerden kaynaklanıyor olabilir.
Kulak çınlamaları genellikle hasta tarafından çınlama, uğultu, vızıltı şeklinde tarif edilir. Zaman zaman nabız atışı şeklinde, uğuldamalar şeklinde tarif edilebilir. Çınlamalar bazen hastayı oldukça rahatsız edici seviyelere ulaşabilir.
Muayeneye gelen hastalarımıza öncelikle tam bir kulak muayenesi yapıyoruz. Dış kulak yolunda temizlenmesi gereken öğeler varsa (kulak kiri, kıl ve yabancı maddeler gibi) bunları temizliyoruz. Kulak zarının durumuna bakıyoruz. İşitme testi ve genellikle kulak MR veya tomografisi gibi tetkikleri istiyoruz. Bunlarda önemli bir sıkıntı olup olmadığına bakıyoruz. Ayrıca hastaya kullandığı ilaçları, eşlik eden hastalıkları, gürültülü ortamda bulunma, stres faktörleri ve kafein içeren gıdaların kullanımı gibi durumları soruyoruz.
Kulak çınlamalarında bazen kesin bir sebep bulunamıyor. Genellikle belli seviyede işitme kaybı eşlik edebiliyor.
Halen yüzde yüz etkili bir ilacı olmasa da çınlama şikayeti olan hastanın tam bir kulak burun boğaz muayenesi ve tetkiklerinin yapılması, sonuçların hastayla paylaşılması, önemli bir hastalık bulunmadığının anlatılması oldukça rahatlatıcı olabiliyor. Bunun yanı sıra kişide çınlamayı artırabilecek faktörlerin (gürültü, stres, yanlış ilaç ve gıdalar gibi) azaltılması tavsiye ediliyor. Ayrıca bir işitme kaybı varsa buna yönelik tedbirleri almaya çalışıyoruz.
Çınlamayı azaltıcı bazı terapi yöntemleri tavsiyelerimiz olabiliyor. Bunun yanı sıra bazı ilaç tedavisi yöntemlerimiz var. Kulak çınlaması olan hastalarımızın şikayetlerinin belli bir süreyi geçmesi durumunda kulak burun boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmesini tavsiye ediyoruz.