Allerjik Konjonktivit Nedir?
Gözümüzün beyaz kısmını, alt ve üst kapaklarının iç kısmını kaplayan zar şeklindeki dokuya konjonktiva denir. Alletjik konjonktivit bu zar tabakada çeşitli allerjenlere bağlı olarak reaksiyon gelişmesidir.
Oldukça sık görülmekle birlikte en sık belirtileri sulanma, kızarıklık ve kaşıntıdır. Genetik etmenlerin yanında dışarıdan gözümüze ulaşan birçok tahriş edici madde gözümüzde bulunan ve allerjinin oluşumunu tetikleyen hücrelerin uyarılmasını sağlar. Böylelikle allerjiyi oluşturan bir dizi reaksiyon tetiklenir.
Allerjik Konjonktivit kimlerde daha sık gözlenir?
Sıklıkla küçük çocukluk, okul çağı ve ergenlik sürecinde sıkça gözlenirken, ergenlik sonrası ve yaş ilerledikçe oluşma sıklığı giderek azalır. Ancak bazı çevresel faktörler (ev akarları, evcil hayvan, çiftçilikle uğraşanlar, kimyasallarla uğraşanlar) erişkin yaşlarda da sıklığı arttırabilmektedir.
En sık allerji oluşturan etkenler nelerdir?
Polenler, evcil hayvan tüyleri, ev akarları, yün, kimyasal sıvı ve kokular, küf sayılabilir. Bunlar içerisinde polene bağlı olan allerji özellikle bahar aylarında sık gözlenmektedir. Bunun harici ev tozları, küf ve akarlara bağlı ise yıl boyu devam eden, zaman zaman şiddetli ataklar halinde görülebilen tablolara neden olabilmektedir.
Allerjik konjonktivit tipleri nelerdir?
- Mevsimsel allerjik konjonktivit: En sık görülen tip olup, bahar aylarında görülmektedir. Beraberinde solunum yollarında da şikayetler olabilir. En sık göz şikayeti sulanma, kaşıntı ve kızarıklıktır. Tedavi edilmez ise göz enfeksiyonu da tabloya eklenebilir.
- Vernal konjonktivit: Bahar allerjisi olarak da bilinen bu allerji sıklıkla sıcak ve kuru havanın oluştuğu yaz aylarında gözlenir. Polen ile birlikteliği bulunmamaktadır. Hastalığa kornea dediğimiz saydam tabaka da eşlik etmektedir. Bu sebeple görme problenleri de oluşabilir. Aşırı kaşıntı ve ovalama neticesinde keratokonus dediğimiz kornea sivrileşmesi hastalığını tetikleyebilmektedir. Bu nedenle tedavisi önemlidir.
- Atopik konjonktivit: Genellikle genetik olarak allerjik bünyesi bulunan kişilerde, vücudunun başka yerlerinde allerjik cilt sorunları olanlard, besin allerjisi olanlarda ve astım gibi hastalığı bulunanlarda sık gözlenen allerji tipidir. Tabloya göz haricinde göz kapaklarındaki allerji de eşlik eder.
- Dev papiller konjonktivit: Kontakt lens kullananlarda lens materyeli ve lens solüsyonuna karşı sıklıkla gelişen bir allerji tipidir. Kişinin lens kullanınımını olumsuz etkiler ve tedavisi gereklidir.
Allerjik Konjonktivit belirtileri
Allerjik Konjonktivit belirtilerinde en sık şikayetler kaşıntı, kızarıklık ve sulanmadır. Kaşıntı şikayetlerin olmazsa olmazıdır. Ayrıca bulgulara eşlik eden mevsimsel hikaye, sebep olan dış etmeler (kır, bahçe, çiçek vb),eşlik eden burunda sulanma ve tıkanıklık gibi ek bulgular da tanıyı kolayca koydurabilir. Tedavisiz olgularda ellerin sıkça göze götürülmesi sonucu gözde bakteriyel konjonktivit denilen enfeksiyon bulguları da kaçınılmazdır.
Özellikle orta yaş ve üzeri bayan hastalarda sıkça gözlenen kurugöz hastalığı da allerji ile karışabilmekte, şikayet olarak kaşıntı şeklinde hasta tarafından anlatılmakta olup allerji tedavisinden yarar görmemekte ve hatta allerji tedavisi ile bulguları daha da kötüleşmektedir. Bu sebeple bu tip hastaların tanısı dikkatlice irdelenmelidir.
Allerjiden nasıl korunulmalıdır?
- Etken allerjen ise bundan uzak durmak en basit yoldur.
- Polen allerjisi var ise, polen dönemi başlamadan ve başlayınca ilaç tedavisi gerekir.
- Bahar allerjisi için tedavinin yanında şapka ve güneş gözlüğü edinilebilir.
- Bazı kimyasallar, ev tozu, hayvan tüyü gibi bir etken varsa bunlardan uzak durmak gereklidir.
- Evlerde allerjenlere etkili süpürgeler kullanmanılabilir.
- Tüylü ve yünlü ev eşyaları uzaklaştırılmalıdır.
- Kontakt lense bağlı ise tedavinin yanında lens kullanımını geçici veya kalıcı olarak ara verilmelidir.
Allerjik Konjonktivit İlaç Tedavisi
- Antihistaminik damlalar
- Mast hücre stabilizörü damlalar
- Hafif veya kuvvetli etkili steroid damlalar
- Topikal siklosporinli damlalarSistemik antihistaminikler.
- Beraberinde soğuk kompres uygulaması ödemi ve allerji döngüsünü azaltmaktadır.
Hastaların allerji şikayetleri olduğundan göz hekimine başvurması, tedavisine tam olarak uyması, ileride oluşabilecek yan etkiler (enfeksiyon, korneal komplikasyonlar gibi) nedeni ile dikkatli olması önem arz etmektedir.